söndag 26 maj 2013

Smaker jag gillar

Rosenvatten och ankbröst

Knytis i grannskapet i eftermiddag. Så bra med förrätt och barnmat i ena huset, varmrätt för vuxna och dessert för alla i det andra. Vi tog den senare. Så perfekt när alla barnen (8 idag) är mätta och belåtna. Vi vuxna redan hunnit mumsa en god start och jag får glädjen att ta över ett gäng glada familjer.

Återkommer till asiatiska smaker igen och igen. Tröttnar aldrig. Och då menar jag inte överkokta thaigrytor i en halvtaskig take away. 
Valde ankbröst i dag. Marinerade den en h i hoisinsås och apelsinskal. Gav den en stekyta och in i ugnen, 100 grader till 59 grader plus vila. Gillar den rosa men inte med en rå kärna. Hade tänkt mig en sallad till men det regnade ute så det fick bli äggnudlar i stället. Goda, breda, al dente, inte de trista soggiga man köper på Ica. Shitakesvamp och sockerärtor till. Tog såsen vid sidan. Gjorde en reduktion på japansk soja, fisksås, sesamolja, en pressad apelsin, chili, vitlök och ganska mycket råsocker. Kokade ner till hälften blandade i två lime för syran när den svalnat. Tror alla blev nöjda.
Det blev glass till barn och vuxna. De små fick göra egna glasstrutar. Toppade med choklad, minimaränger och marsmallows. Sprutgrädde. Given succé på 3 minuter:-)
På begäran av gästerna recept på desserten. Semifreddo med rosenvatten och rabarberrippel. Toppad med nybakad kardemummacrunch. Turkiskyogurt i semifreddon, mycket syra och krispiga smulor. Helt klart värt disken.
Rabarberrippel.
Koka 400g rabarber tillsammans med 1 dl socker och frön från en vaniljstång.
Reducera bort lite av vätskan.
Låt svalna.

Semifreddo
Vispa 4 äggvitor hårt. Ställ åt sidan.
Vispa 4 äggulor tillsammans med 0.5 dl socker fluffigt. Ställ åt sidan.
Vispa 2 dl grädde, rör i 2 dl turkisk yoghurt och 2 fulla tsk rosenvatten.
Rör försiktigt samman alla tre.

Varva rabarber och semifreddo försiktigt.
Frys 

Kaksmulor
75 g smör
1.5 dl grahamsmjöl
0.75 dl socker
1 msk grovmald kardemumma

Grädda 175 grader till det får färg (ca 10 min) Låt svalna och smula ner till skorpsmulor.

Morsdag idag. Det är större än födelsedagar hos oss. Har ju min älskade Mac sedan 2 veckor som ett bevis på detta (ville ju inte vänta till i dag med den här godingen). 
För lite omtanke och kärlek tyckte maken och började fundera. Funderade en stund till och kom på det bästa; cykelrenovering!
Han köpte nya däck, skruvade, mekade, fixade och donade. Men som alltid är det svårare att skruva tillbaka det som är så lätt att skruva isär. Pappa har också fått meka och njuta av lite olja på fingrarna. 
I morgon åker cykeln till verkstaden.
Underbara liljor står dock som ett fantastiskt bevis på denna viktiga dag.

2 kommentarer:

  1. Vilken härlig blogg Caisa! Helt undervbara maträtter du verkar laga....känner suget i magen fast klockan bara är 8..... Stor kram Elin

    SvaraRadera
  2. TACK Elin!!
    Så kul att du gillar! Lite pirrigt är det ju alltid att börja med ngt nytt..
    Kram

    SvaraRadera