onsdag 2 juli 2014

Hitta recept

Smickrad.


Jag tror ju inte att det är speciellt många som hittat min lilla blogg och blir därför glatt överraskad varje gång jag får feedback från oväntat håll.
Idag blev jag extra glad när Emelie från "hitta Recept hade kommenterat under inlägget marockansk pyttipanna http://ccaisas.blogspot.se/2014/06/marockansk-pyttipanna.html
Att de uppmärksammat min blogg och tyckte recepten höll god kvalitet är ju helt fantastiskt även om jag misstänker att det är ngn liten dator som gör jobbet:-). Så nu är jag länkad till matbloggstoppen, ni ser appen till höger.


Det måste firas, i alla fall symboliskt, med tårta!
Jag är en marängdrottning och detta recept kan varieras i det oändliga.
Katalanska maränger, italiensk marängtopp, pavalova eller marängbotten till tårta.
Du bestämmer!


Grundreceptet är alltid dubbelt så mycket äggvita som socker.
Så till en rejäl Pavalova använder jag 6 äggvitor och 3 dl socker.


Vill du göra klassisk maräng vispar du äggvitorna först. Viktigt att bunken är absolut ren och torr. När du kan vända uppochner på skålen är äggvitan i rätt konsistens. Därefter rör du i socker och pressar i några droppar citron.


In i ugnen på 125 grader till marängen släpper från bakplåtspappret.




Om du istället vill göra sjuden maräng som är bra att toppa desserter med eller klassiska katalanska maränger ska alla ingredienser blandas från start och sjudas i vattenbad.
Till en rejäl sats katalanska maränger använder jag 8 äggvitor, 4 dl socker och en skvätt citron.
Vispa konstant när smeten står i vattenbadet och när du ser att det börja stelna lite mot kanten eller är riktigt hett när du stoppar ner fingret är det klart. Jag använder aldrig termometer, det viktigaste är att sockerkristallerna har smält. Ta upp skålen ur vattenbadet och vispa som en tok till du har underbart krämig marängsmet.
Jag använder min Kitchen aid och hör precis när smeten är klar.
Till desserter är det bara att spritsa ut marängen över ex bär och bränna av med brulée brännaren.
I glasen ovan har jag bottnat med glass, rårört bär i mitten och toppat med marängen.




Katalanska marängerna brukar jag smaksätta med smält 70% choklad. Smält chokladen i vattenbad och ringla ner lite i taget i smeten. Marängerna ska bli vackert marmorerade.
Samma recept är fantastiskt att toppa syrlig citron eller rabarberpaj med. Lycka till!


1 kommentar:

  1. Hej Caisa! Vilket toppeninlägg att läsa, så kul att se att du blev glad av kommentaren :)

    Dina recept finns nu sökbara hos oss: hittarecept.se/s/?site_id=13174

    Hör gärna av dig om du skulle ha några frågor! info@hittarecept.se.

    Med vänlig hälsning,
    Emilie
    Hittarecept.se

    SvaraRadera